Otthon hygge, fejben sisu – vendégcikk

2018/12/26. - írta: Vitzus

Egy barátnőm, aki eredetileg szlovák, de Finnországban él, nagyon jó kis cikket hozott össze a sisuról. Finnországból szemléli mindazt az északmániát, ami mostanában a világban zajlik, és aminek folytán millió és egy könyv jelenik meg mindenféle életstílusokról. A továbbiakban az ő cikkének fordítását közlöm, a saját blogjáról, amit itt találtok: https://mimivofinsku.wordpress.com/ (Michaela Ištokova blogja)

 

Következzék tehát a cikk:

Ivetka barátnőm nem olyan rég küldött egy linket egy sisuról szóló könyvre, mert a lagom, hygge, ikigai meg nemtommi után a finn sisuból is muszáj ám pénzt csinálni (ha esetleg nem tetszene ez a könyv, van ám másik is!)

kod.jpg

Amikor ezt bámulod már harmadik hete, és még nem jársz terápiára, biztos lehetsz benne, hogy éppen növekszik a sisud. Fotó: Pixabay.

Mint a sisu finnországi bevándorló kultivátora, mesélek egy kicsit a sisuról. Mert annak ellenére, hogy a sisuval csomót büszkélkednek a finnek, a havi hatvanezerből élő, kelet-magyarországi Julcsa is rendelkezik vele, csakúgy, mint a szétbombázott Szíriában túlélni próbáló Ahmed, vagy Jane, az Aucklandben csupán az ösztöndíjából meg szar diákmunkából rezsit fizetni próbáló diák, akinek már a töke tele van a melóval, és smack levesre is alig jut.

Mert a sisu csakis ez – hogy makacs vagy, mint az öszvér, és igenis kitartasz.

Istenbizony! Itt akár véget is érhetne ez a cikk, mert tényleg nincs mit hozzátenni, mindannyian tudjuk, hogy kell magunkat megmakacsolni és kitartani – de oké, Finnország a téma, úgyhogy adok pár Finland-specific példát a finn sisuról, és az én „sisu tréningem” során megfigyelt finnekről. Bónuszként írtam hozzá finn neveket is, mert szépek – és pár kivételtől eltekintve – szép a hangzásuk.

  • amikor kint sötét van, hideg, nagyon párás a levegő, és egyszerűen undorító az időjárás, és Joonas bácsi csakazértis felveszi a nem éppen szexi futónadrágját, és lekocog a tengerre, ahol mégundorítóbbak az állapotok, és mégnedvesebb minden, és még a balti szél is az arcába fúj
  • amikor Outi és Teemu csakazért is kitartanak amellett, hogy a hétvégén mostmár TÉNYLEG lemennek a nyaralóhoz, és az sem tántorítja el őket, hogy munka után még három órát kell vezetni, sem az, hogy a nyaralóban hideg lesz, valószínűleg még fát kell vágni, és enni sem nagyon lesz mit – és tényleg elmennek, mindent szépen megoldanak, és még a végén jól is érzik magukat
  • amikor Marjukka, a kicsi Kirsi anyukája azt mondja, hogy ideje Kirsit hozzászoktatni a meleg szaunához, és be is megy vele, Kirsi persze nyafog és ellenkezik, de Marjukka nem zavartatja magát, és a szauna után még meg is mosdatja Kirsit a hideg vízben. Kirsi persze az első pár alkalommal szenvedni fog a szaunában, de egy idő után megnő a sisuja, és hozzászokik. Sauna is life.
  • amikor kint -37°C van, mindenhol hó és jég, és Ilkka bebiciklizik az előadására, mert minek buszozzon, ha bicózhat is (true sztori, Ilkka haverom így bringázott anno a karéliai fagyban egyetemre, és túlélte, meg az orra is megmaradt, meg minden)
  • amikor a munkanélküli Onni elkezd valamit intézkedni a finn hivatalokkal, amelyek bár online is elérhetőek, és az ügyintézők viszonylag kedvesek, de még így is legalább egy doktori fokozat és három Xanax kell (és persze sisu!), hogy kibogozd azt a bürokratikus mizériát…

…szóval értitek. A sisu a kitartás, és NEM finn találmány. Minden bizonnyal lehet rá semmiről sem szóló könyveket írni, meg lehet nyomni a marketinget, mert ugye minden, ami északi, nyilvánvalóan cool.

Ha lesz kis időm, én is írok egy jó kis eladható, izgi, egyedi könyvet valami északi cuccról, meggazdagszom, és beleírhatom az önéletrajzba, hogy BESTSELLING AUTHOR, mert a könyv azonnal el is foglalja a mucsaröcsögei könyvesbolt TOP polcának első pozícióját. YASSSS BITCH #GIRLBOSS FUCK YEAHHH LEAN IN!

 erdo.jpg

Ha elveszel egy ilyen, tökugyanúgy kinéző finn erdőben, biztos kötélidegekre és sisura lesz szükséged (és lehetőség szerint iránytűre, GPS-re, és feltöltött telefonra), ha esetleg haza is akarsz találni. 10-ből 9 finn egyetért! Fotó: Pixaby.

Jaj, jut eszembe, ez is sisu!

vod.jpg

A Sisuviina ivásához biztosan kell sisu! Fotó innen.

Meg Sisu kamion is létezik…

kami.jpg

Finnországban jó sok van belőle, és a sofőröknek hozzáillő elhatározott sisu-arckifejezése is van. Fotó innen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vicus.blog.hu/api/trackback/id/tr5814508084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása